Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΗ ΜΑΣ

           Η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα έχει σοβαρές συνέπειες στα φυσικά τοπία της Μάνης μας και άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και τις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός. Η βιαστική και επιπόλαιη απόφαση  κάποιων κερδοσκόπων να σπείρουν χιλιάδες ανεμογεννήτριες σε κάθε κορυφογραμμή της ΜΑΝΗΣ μας  θα υποβαθμίσει εκτεταμένες και σημαντικές περιοχές της.  

 Μια ανεμογεννήτρια για να τοποθετηθεί χρειάζεται  100 τμ τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζονται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν. Ο κάθε πυλώνας έχει ύψος περίπου 200 πόδια (περίπου 150 μέτρα) όσο δηλαδή μια 20όροφη πολυκατοικία  και διακρίνεται πάνω από απόσταση 40 χιλιομέτρων. Ο έλικας της είναι περίπου 80 μέτρα και έχει βάρος μέχρι και 30 τόνους και  θεωρείται το ευάλωτο σημείο μιας ανεμογεννήτριας. Χρόνος ζωής μιας ανεμογεννήτριας είναι το πολύ 24 χρόνια.
Οι επιπτώσεις από τις ανεμογεννήτριες :
  • Προκαλούν ηχορύπανση  και δημιουργούν  ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμα και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου. Εκτός από τον θόρυβο που γίνεται αντιληπτός και ειδικά κατά τις βραδινές ώρες υπάρχουν και υπέρηχοι ,υπόηχοι και υπόγειοι ήχοι που δεν γίνονται αντιληπτοί ,αλλά όμως βλάπτουν. Πηγή θορύβου είναι τα πτερύγια των ανεμογεννητριών που περιστρεφόμενα με ταχύτητα 150mph, προκαλούν ένα αεροδυναμικό ρυθμικό θόρυβο.
  • Προξενείτε καταστροφή εδαφών ,δασών και γενικότερα των βουνών μας από τις διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων προκειμένου να μεταφερθούν τα τσιμέντα και τα υλικά για να στερεωθούν οι πυλώνες. Προξενούν  ρωγμές εδαφών από τους κραδασμούς  καθώς και αλλαγή της υπόγειας ροής υδάτων ή ακόμα και η εξαφάνιση τους. Καταστρέφεται η βλάστηση στο χώρο γύρω από τις ανεμογεννήτριες , έτσι πλήττονται και οι κτηνοτρόφοι της Μάνης μας.
  • Η Ανεμογεννήτριες είναι και μια μεγάλη αιτία θανάτων πουλιών και ειδικά σε μια περιοχή όπως η Μάνη  που θεωρείται μεταναστευτικό πέρασμα  και πλούσιο σε ορνιθοπανίδα. Τα πουλιά την στιγμή που θα βρεθούν ανάμεσα στα τεράστια πτερύγια της ανεμογεννήτριας έχουν μόνο 2 δευτερόλεπτα χρόνο  για να αποφύγουν τον θανάσιμο χτύπημα.
  • Μια ακόμα πηγή όχλησης για τις ιδιοκτησίες σε απόσταση 400 μ.  έως 800 μ. είναι η σκιά και η αντανάκλαση των περιστρεφόμενων πτερυγίων ή και του πύργου ανάλογα με την θέση του ηλίου.
  • Η καταστροφή της φυσικής ομορφιάς έχει και σοβαρή επίπτωση και στον τουρισμό καθώς και σε κάθε επιχείρηση που συνδέεται με αυτόν (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες ,τουριστικά μαγαζιά).
  • Η αξία της γης και των ακινήτων στην Μάνη μας εξαρτάται κατά το μεγαλύτερο μέρος από την απουσία οχλήσεων και την φυσική ομορφιά του άγριου  τοπίου μας. Η εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών με τις οχλήσεις που συνεπάγονται από μόνες του αλλά και από την συνοδεία δικτύων και δρόμων πρόσβασης ,στερεί τη γη από τα φυσικά της χαρίσματα και αμαυρώνει την εικόνα της. Κανείς δεν νιώθει ευχαρίστηση βλέποντας ένα τοπίο βιομηχανικό , πόσο μάλλον να θέλει να αγοράσει ιδιοκτησία που με κάποιο τρόπο επηρεάζεται από τις ανεμογεννήτριες. Η αξία οικοπέδων και ακινήτων πέφτει κάθετα.
  • Μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος από τα πτερύγια των ανεμογεννητριών υπάρχει καθώς είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι  της ,μπορεί να σπάσει από έντονα καιρικά φαινόμενα ή από φυσιολογική φθορά και να εκτοξευθεί μέχρι και 400 μ. μακριά. Το βάρος των πτερύγιων μπορεί να είναι μέχρι 30 τόνους. Είναι φανερό ότι και η απόσταση των 500 μ. δεν εξασφαλίζει τα σπίτια ή τους οικισμούς από ενδεχόμενο ατύχημα.
  • Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι σπάνιος αλλά όχι απίθανος στο κιβώτιο ταχυτήτων λόγω των τριβών που αναπτύσσονται. Πιο συχνά εκδηλώνονται πυρκαγιές από τις γραμμές μεταφοράς της ενέργειας , ένα πρόβλημα που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σε περιοχές με πολλά αιολικά πάρκα.
  •   Οι ανεμογεννήτριες δημιουργούν παρεμβολές στις συχνότητες και μέσων επικοινωνίας. Έχουν έντονη διακύμανση στο ρεύμα και δημιουργούν μεγάλα προβλήματα  στη σταθερότητα του συστήματος οπότε μεγαλώνει και ο κίνδυνος γενικών μπλακ άουτ ακόμα και στη λήψη του ραντάρ της αεροπορίας κατά τον εντοπισμό αεροσκαφών.
  •  Η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα ούτε να συμβάλλει αποτελεσματικά στην μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). H ανεμογεννήτρια παράγει ρεύμα λιγότερο από το μισό  της ονομαστικής της αξίας. Η τιμή του ρεύματος ,όπου χρησιμοποιήθηκαν ανεμογεννήτριες ,όχι μόνο δεν μειώθηκε , αλλά  αυξήθηκε κατά 140% έως 440% σε σχέση με τις τιμές συμβατικής ενέργειας.
  • Οι θέσεις εργασίας περιορίζονται μόνο στην εγκατάσταση και τη συντήρηση λειτουργίας , οι οποίες όμως είναι ελάχιστες ,επειδή οι ανεμογεννήτριες παρακολουθούνται και ελέγχονται εξ αποστάσεως με αυτοματοποιημένα συστήματα που μπορούν να λειτουργήσουν με τρεις –τέσσερις υπαλλήλους μόνιμης απασχόλησης.
Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται γιατί επιδοτείται. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαψαν και να τις συντηρούν. Όταν τελειώσει ο χρόνος ζωής τους παραμένουν στην θέση τους λόγω μεγάλου κόστους απεγκατάστασης .

                                         Γι αυτό λέμε Ο Χ Ι στις Ανεμογεννήτριες στη ΜΑΝΗ
Γιατί  η εγκατάσταση τους στο τόπο μας σημαίνει υποβάθμισης της ζωής μας κανένα όφελος για τους ΜΑΝΙΑΤΕΣ , προσωπικό κέρδος λίγων κερδοσκόπων.

( Για οποιαδήποτε πληροφορία και επικοινωνίας μαζί μας στο τηλέφωνο 6945058265-6942248025 Μιχαλακάκου Νίκη ή στο mail sullogos.vaxiwtwn@gmail.comnmichalakakou@gmail.com.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου